Over John

John de Winter

Stemmen

Als kind was ik gefascineerd door stemmen. Ik oefende net zo lang totdat ik met mijn stem de melkboer, een bekende Nederlander of wie dan ook feilloos kon imiteren. Ook ontdekte ik dat je woorden en zinnen een andere zeggingskracht kunt geven door ze op verschillende manieren te zeggen. Nog steeds gebruik ik mijn stem om diverse karakters tot leven te wekken. Vijftien jaar lang was ik de stem van Knorretje, de beste vriend van Winnie de Poeh.

In tekenfilms werkte ik onder andere samen met Arnold Gelderman, Maria Lindes en Beatrijs Sluijter. Als voice-over laat ik het verhaal van mijn opdrachtgever overtuigend overkomen bij de doelgroep.

Theater en televisie

Als puber was ik verlegen en introvert. De mogelijkheden van mijn stem combineerde ik met mijn fascinatie voor poppenspel, maar wel in de veilige omgeving van een poppenkast. Na de puberteit ben ik naast het spelen in de kast ook op toneel gaan meespelen als acteur en verteller in mijn eigen voorstellingen. De afgelopen 35 jaar heb ik ongeveer twintig producties gemaakt, met en zonder poppen, en heb ik meer dan tweeduizend voorstellingen gespeeld.

Nog steeds ben ik theatermaker en verteller. Met vaak een bestaand verhaal als uitgangspunt ga ik op zoek naar hoe een verhaal het best verteld kan worden, als poppenspeler of verteller. Ook de poppenkast ben ik trouw gebleven. Al vanaf mijn achttiende ben ik een van de vaste spelers in de permanente poppenkast in het centrum van Rotterdam.

Vanuit mijn bekendheid als theatermaker en stemacteur werd ik gevraagd voor televisiewerk en speelde ik onder meer in Benjamin Ben, Medisch Centrum Muis en Koekeloere.

Regie

Als rot in het vak vind ik het leuk en belangrijk om mijn kennis en ervaring door te geven aan beginnende en al gevestigde spelers om hen te helpen een goede voorstelling in woord en beeld neer te zetten.

De laatste jaren werk ik dan ook als regisseur van jeugdtheatergroepen. Essentieel daarbij vind ik bezieling in het spel, een goede dramaturgie en -dat zal niemand verbazen- goed stemgebruik.